НАВоий вилояти шаҳар аҳоли ПУНКТларининг ҳудудий таркиби ва демографик кўрсатгичлари - Шерхолов, О.И. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Ушбу мақолада Навоий вилояти шаҳар аҳоли пунктларининг ҳудудий таркиби ёритилган. Демографик кўрсатгичлари ҳар беш йиллик оралиқда промилле ҳисобида таҳлил қилинган. Шаҳар аҳоли пунктлари аҳоли сонига қараб классификация қилинган ҳамда туғилиш ва ўлим коэффициентлари бўйича гуруҳларга ажратилган. 2009 йилда ташкил этилган шаҳарчалар туманлар кесимида ўрганилган. Тузилган никоҳларнинг қишлоқларга нисбатан камлиги, аммо ажралишлар сонининг кўплигига таъсир этувчи омиллар келтирилган. Тадқиқот даврда аҳоли жинсий таркибидаги эркаклар сонининг кўплигига сабаб бўлувчи омиллар кўрсатилган. Шаҳар аҳоли пунктлари ва аҳолиси сонининг кўплиги вилоятнинг жанубий қисмига тўғри келиши аниқланган.
Keywords: шаҳар; шаҳарча; аҳоли; туғилиш; ўлим; миграция; никоҳ; ажралиш