NEW RAW MATERIALS RECOMMENDED FOR USE IN CEMENT PLANTS OF KARAKALPAKSTAN - Kudaibergenova, A.M.; Orazimbetova, G.Z.; Turdimuratov, M.M. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада “Дусшебулоқ” оҳактошлари, “Шайхджелил” габброид жинси, “Мўйноқ” конининг қумтепа қуми ва “Хўжакул” қўнғир темирли жинсларининг технологик намуналарини меъёрий талабларга мувофиқлигини аниқлаш мақсадида кимёвий таркибини ўрганиш натижалари келтирилган. Ўз ДСт 2950:2015 талаблари "Портленд цемент клинкери ишлаб чиқариш учун хом ашё. Техник шартлар” Портленд цемент клинкери ишлаб чиқаришда ишлатиладиган карбонат, алуминосиликат хомашёси ва магматик жинсларнинг кимёвий таркиби.