DIFFERENT APPROACHES TO PROPER NAMES IN LINGUISTICS - Бахтиёрова, М.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Мақолада тилшуносликда атоқли отларнинг умумназарий муаммоларини тадқиқ этиш соҳасида ечимини кутаётган муаммолар ҳақида фикр юритилади. Жумладан, атоқли отлар билан турдош отлар орасидаги фарқлар машҳур тилшунослар томонидан берилган назарияларга таянган ҳолда кўрсатиб берилади, тилшуносликда атоқли отларга абстракт-мантиқий ва конкрет-тарихий нуқтаи назардан ёндошувнинг вужудга келиши ҳақида маълумот берилади. Мақолада инсон ва нарсаларнинг номи уларга хос бўлган табиатларидан келиб чиққан ҳолда, айниқса, табиатларидаги муҳим хусусиятларга урғу берилган ҳолда ўзлаштирилади деган фараз таҳлил қилинади. Демак, кўпгина мамлакатларнинг ҳозирги замондаги маданияти шароитида ҳам атоқли отлар ўз соҳиби учун маълум маънони сақлаб қолган деган хулосага келинади.
Keywords: атоқли от; турдош от; ономастика; тимсол; объект; лексика; тилшунослик; семантик мазмун