ЕЛ БАСҚАРҒАН АНАЛАРДЫҢ ТАРИЙХТА ҚАЛДЫРҒАН ИЗЛЕРИ - Зарипова, З.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Мақолада массагетлар даврида ҳукмронлик этган жангчи аёл-қизлар ҳақида сўз юритилади. Жангчи она образларининг қорақалпоқ қаҳрамонлик достонларида ботир аёл-қизлар образининг пайдо бўлишидаги муносабатига тўхтаб утилади. Тарихий маълумотларда сақланган манбаларга ва олимларнинг илмий натижалари асосида скифларнинг подшоси Аққағас ҳукмрон аёл ҳақида айтилади. Жамиятда даврнинг ўзгариши билан ўрта асрларда халқ достонларида ҳукмронлик қилган оналар образини гавдалантирувчи қаҳрамон қизлар образининг етилиб чиқиши ҳақида айтиб ўтилган.
Keywords: фольклор; массагет; ҳукумрон аёллар; Аққағас; алп қизлар