ИЗУЧЕНИЕ ЭТНОГЕНЕЗА КАРАКАЛПАКОВ В 1930-1980-е ГОДЫ - Абдуллаев, М. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Мақолада қорақалпоқлар этногенезини оʻрганишда ХХ асрда совет этнографиясининг ютуқлари таҳлил қилинган. Жумладан, П.П.Иванов, С.П.Толстов, Л.С.Толстова, Т.А.Жданко ва бошқаларнинг саъй-ҳаракатлари билан илк бор қорақалпоқларнинг этногенези консепсияси илгари сурилган. Хоразм археологик-етнографик экспедитсияси фаолияти туфайли энг муҳим материаллар тоʻпланган. Қорақалпоқлар орасидан илк этнограф олимлар шаклланган.
Keywords: этнография; этнология; этногенез; апасиаклар; аугасилар; печенеглар; қипчоклар; ўғузлар; кердерлар; нўғойлар; қорақалпоқлар