La2-xSrxCuO4 KUPRATI OʻTAOʻTKAZUVCHANLIK KRITIK HARORATINING BIR OʻQLI BOSIM BOʻYICHA HOSILAVIY QIYMATLARI - Sh.Kabulov, I.; Jalekeshov, A.S.; Ya.Yavidov, B. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Maqolada La2-xSrxCuO4 kuprati oʻtaoʻtkazuvchanligi Holstein-Hubbard modeli va bipolaronlar oʻtaoʻtkazuvchanligi yondashuvi doirasida qaralgan. Kuprat oʻtaoʻtkazuvchanligi kritik harorati tugunlararo bipolaronlar ideal gazi Boze-Eynshtein kondensatsiyasi harorati deb qabul qilingan. Tugunlararo bipolaronlar ideal gazi Boze-Eynshtein kondensatsiyasi harorati kuprat kristal panjarasi tarangliklari orqali ifodalangan va uning bir oʻqli bosim boʻyicha hosilaviy qiymatlari legirlash darajasining turli qiymatlarida hisoblangan. Tugunlararo bipolaronlar ideal gazi Boze-Eynshtein kondensatsiyasi haroratining bir oʻqli bosim boʻyicha hosilaviy qiymatlari kuprat kristal panjarasi taranglik doimiylari qiymatlariga bogʻliq ekanligi ta’kidlangan.