ҚИЁСИЙ ТАДҚИҚОТЛАРНИНГ АСОСИЙ ЙЎНАЛИШЛАРИ - Шаниязов, Б.Ж.; Алламбергенова, Г.К.; Алламбергенова, Б.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Ушбу мақоланинг долзарблиги замонавий тилшуносликда қиёсий-чоғиштирма аспектларни тадқиқ қилиш, чоғиштирма тадқиқотларни амалга ошириш муҳим аҳамиятга эга эканлиги билан белгиланади. Барча тилларда мавжуд бўлган лисоний бирликлар ҳамда уларнинг турлари кўп ҳолларда ўхшаш кўринишига қарамасдан, ҳар бир тилнинг ички имкониятлари, ўхшаш ва фарқли томонлари мавжудлиги аниқланиши муҳимдир. Мақолада бу каби хусусиятларнинг чоғиштирма тилшунослик нуқтаи назаридан тадқиқ этиш натижасида олинган хулосалардан тил ўқитиш, таржимашунослик каби соҳаларда юзага келган муаммоларга ечим топиш шубҳасиз деган хулосага келинди.
Keywords: қиёсий таҳлил; луғат; терминология; тилшунослик; услубшунос; лингвомаданият; тафаккур; миллий хусусият; менталитет