Тил билиминде дизбекли қоспа гәп теориясының айырым тартыслы мәселелери - Альниязов, А.И. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Анъанавий тилшуносликда қўшма гапларни, хусусан, боғланган қўшма гапларни структурал, семантик ва функционал жиҳатлардан тадқиқ қилишда кўпгина ютуқларга эришилган. Бу борада амалга оширилган кўп йиллик тадқиқотларнинг натижалари ҳанузгача ўз аҳамиятини йўқотмаган. Шундай бўлса-да, туркий ва қорақалпоқ тилшунослигида боғланган қўшма гапларнинг семантик хусусиятларини ўрганишга бағишланган илмий ишлар эргашган қўшма гапларни ўрганишга нисбатан жуда кам ва бундай гаплар компонентларини изоҳлашда бир-бирига зид фикрлар олға сурилади. Мақолада боғланган қўшма гапларнинг тилдаги мақоми, компонентлар орасидани маъно муносабатлари ва ҳ. тўғрисидаги фикр-мунозаралар умумлаштирилиб, уларга муаллиф муносабати билдирилган.
Keywords: боғланган қўшма гап; семантика; содда гап; компонент; умумлашиш усули; умумий ғоя