DIFFUZIYA USULI BILAN LEGIRLANGAN KREMNIYDA RUX VA SELEN ATOMLARINI ELEKTROFIZIK XUSUSIYATLARINI TAHLIL QILISH - Tursunov, O.B. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Maksimal samaradorlik va barqaror elektr parametrlarga ega bo'lgan samarali fotoelementlarni ishlab chiqish uchun yarimo'tkazgichli materiallarni olishning hozirda mavjud texnologik usullari deyarli o'z chegarasiga yetdi. Fotoelementlarning asosiy parametrlarini yanada oshirish uchun yarimo'tkazgich materiallarining noan'anaviy xususiyatlaridan foydalanish kerak yoki kashf etilgan yangi fizik hodisalarni talab qiladi. Mikro- va optoelektronikaning zamonaviy rivojlanishi yangi materiallar, shu jumladan A3B5 va A2B6 yarimo'tkazgich birikmalari asosidagi materiallar sinteziga qiziqish uyg'otmoqda. Bunday birikmalarning tarmoqli bo'shlig'i va panjara konstantasi ma'lum chegaralar ichida o'zgarib turadi, chunki bunday materiallarning asosiy parametrlariga ta'sir qiluvchi nopoklik atomlarining kontsentratsiyasiga bog'liq. Ular asosida elektr va fotoelektrik xossalari keng bo‘lgan yarimo‘tkazgichli materiallar hamda kvant nuqtali super panjaralarni sintez qilish mumkin.