GIDROTERMAL METODI MENEN ÓSIRILGEN BaF2 KRISTALLINIŃ LYUMINAFOR SIPATINDA PAYDALANIW MÚMKINSHILIGIN ANIQLAW - Atashov, B.; Yuldashov, D.; Sayıpnazarova, A. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Ayni damda texnikaning tez sur'atlar bilan rivojlanishi toza lyuminafor materiallarni qidirib topish katta muammoli vazifalarniń biri. So'nggi yillari ultrafiolet oblastda ishlaydigan lyuminaforlarni qidirib topish eng muxim masalalarning biri demakdir, sababi bunday materiyallar tibbiyotda, yo'qori energiyali ko'zga ko’rinmaydigan nurlarni ko'zga ko'rinadigan nurlarga aylantiruvchi va xisoblovchi, yadroviy spektroskopiyada va boshqada ilm-fan texnika sohalarinda keng tatbiq qilinadi. Gidrotermal metodi bilan yetishtirilgan BaF2 kristallining lyuminafor sifatida foydalanish imkoniyatin aniqlash va bu kristallarda bo'lib o'tuvchi ionlovchi radiatsion nurlar ta'sirida bo'lib o'tuvchi xodisalarni o'rganishga zarur hissa qo'shadi. Xozirgi davrda ishlab chiqarishda va texnikada ionizatsiyalovchi radiatsiyaga chidamli yoki aksincha sezgir lyuminofor moddalar talab etiladi. Binobarin moddalarning radiatsion xususiyatlarin o'rganish katta ahamiyatga ega.