PRAGMATIC INTENTION TO ATTRACT READERS’ ATTENTION IN ENGLISH AND KARAKALPAK LITERATURE - Khadjieva, D.T.; Kurbanbayeva, G. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Maqolada lingvopragmatik matn tahlili muammosi ko'rib chiqiladi. Bu pragmatik niyatlar muammosini o'rganishga urinish va "diqqatni jalb qilish" (diqqatni jalb qilish) ning aniq pragmatik niyatidir. “Kitobxonlar e’tiborini jalb qilish” pragmatik niyati badiiy asarlarda “avtomatlashtirish” yordamida amalga oshiriladi. Bu vositalar qatoriga ingliz va qoraqalpoq yozuvchilarining adabiy asarlaridan olingan tahlillar asosida oʻrganilgan soʻzlarning (sodda, hosila va qoʻshma soʻzlar), stilistik vositalar, frazeologik birliklarning turli maqtovli oʻzgarishlarini kiritish mumkin. Ingliz va qoraqalpoq tillaridagi badiiy matnlardan olingan 200 dan ortiq misollarni tahlil qilib, shunday xulosaga keldikki, o‘quvchi e’tiborini jalb qilishning pragmatik niyati badiiy matnda okkazializm va stilistik vositalarning yaqinlashuvi yordamida amalga oshiriladi.