О ПОСТРОЕНИИ АСИМПТОТИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ СИСТЕМЫ НЕЛИНЕЙНЫХ ДИФФЕРЕНЦИАЛЬНЫХ УРАВНЕНИЙ С МАЛЫМ ПАРАМЕТРОМ ПРИ ПРОИЗВОДНЫХ С ПЕРЕМЕННЫМ ОТКЛОНЕНИЕМ АРГУМЕНТА - Алишев, А.Г.; Алишев, Ш.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2022)
Юқори тартибли ҳосила олдида параметр қатнашган секин ўзгарувчи коэффициентли ўзгарувчили кечикувчи аргументга боғлиқ бўлган нейтрал типдаги чизиқли бўлмаган иккинчи тартибли дифференциал тенгламалар системаси учун кичик параметрнинг даражалари бўйича даражали қаторга ёйиладиган асимптотик ечими тузилган. Қаралаётган системанинг характеристик тенгламаси оддий, ярим оддий ва каррали ноль илдизларга эга бўлган, ҳоллар қаралиб каррали илдизларга векторларнинг битта Жардан занжири мос келган ҳол батафсил ўрганилган. Характеристик тенглама оддий ва каррали илдизларга эга бўлган ҳоллари учун тузилган формал хусусий ечимларнинг Ю.А.Митрапольский ва С.Ф.Фешенко маъносидаги асимптотик характерга эга эканлиги кўрсатилиб, аниқ ечим билан формал хусусий ечим орасидаги фарқнинг баҳоси кўрсатилган.
Keywords: вектор; Тейлор; тенглама; коэффициент; илдиз; асимптотика; дифференциал; тизим; расмий; парчаланиш; кетма-кетлик; секин ўзгарувчан