ЭПОСЛАРДЫ ЖӘҲӘН ИЛИМИ СТАНДАРТЛАРЫ ДӘРЕЖЕСИНДЕ ҮЙРЕНИЎДИҢ ИЛИМИЙ-ТЕОРИЯЛЫҚ ТИЙКАРЛАРЫ - Алламбергенова, Г.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада қорақалпоқ халқ эпосларининг чет эл олимлари томонидан тўпланиши, нашр қилиниши, ўрганилиши масалалари қаторида унинг пайдо бўлиши, такомиллашуви, шаклланиши, генезиси, жанр белгилари, типологияси ҳақида фикр билдирилган. Ушбу муаммолар миллий версиялар асосида қиёсий-типологик жиҳатдан ўрганилиб, унинг бир негиздан келиб чиққанлиги асосланилади. Шунингдек, унда давр, ижтимоий-сийсий, иқтисодий шароитларга боғлиқ ҳолда ҳар хил версияларнинг юзага келиши, миллий версиялар орасида қорақалпоқ версиясининг архетип вариант эканлиги ишончли далиллар асосида асосланилади.