ӘДЕБИЙ БАЙЛАНЫСЛАР, АЎДАРМАЛАР, ИЗЕРТЛЕЎЛЕР-ҚАРАҚАЛПАҚ ЭПОСЛАРЫН СЫРТ ЕЛЛЕРДЕ ҮЙРЕНИЎДИҢ ӘҲМИЙЕТЛИ ҚУРАЛЫ СЫПАТЫНДА - Алламбергенова, Г.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада қорақалпоқ эпосларнинг XX аср ва XXI аср бошларида чет элларда ўрганилиши масалалари кенг таҳлил қилинган бўлиб, унда ўша даврларда яшаб, ижод билан шуғилланган чет эл олимларининг достонланларимизни ўрганиши, ташвиқ қилиши масалалари кенг юритилган. Айниқса, немис олими К.Райхлнинг XX аср охири XXI аср бошларида қорақалпоқ халқ достони «Едиге»ни ўрганиши, нашр қилиши, тадқиқот қилиниши бобидаги хизматларига илмий нуқтай назардан холисона бахо берилган.
Keywords: XX aср қорақалпоқ фольклори; достонлар ва уларнинг чет элларда ўрганилиши; «Едиге»; «Қоблан»; «Юсуф ва Ахмад» достонларининг ёзиб олиниши; нашр қилиниши; XX aср 20-йиллари; Валиди Тоган ва «Едиге»; В.М.Жирмунски ва қорақалпоқ адабиётининг типологик ўрганилиши; XX асрнинг 80-90-йиллари; Карл Райхл ва қорақалпоқ халқ достони «Едиге»; Хельсинки