ҚАРАҚАЛПАҚ ЖЫРАЎЫ: УСТАЗ-ШӘКИРТ ДӘСТУРИ - Алламбергенов, К.; Палымбетов, К.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада қорақалпоқ халқи тарихида алоҳида ўрин эгаллаган жировлар ҳақида сўз юритилган. Уларнинг устоз-шогирдлик анъанаси асосида халқ достонларини авлоддан-авлодга етказиш йўли тадқиқ қилинган. Жировчилик ҳунарининг халқ орасида барҳаётлиги, ёшларнинг устозга шогирд тушиши ва оғзаки тарзда достонларни ўрганиш анъанаси илмий асосда ўрганилган.
Keywords: қорақалпоқ жирови; достон; устоз-шогирд; қўбиз; мусиқа; талант; бадиҳагўйлик; панд-насиҳат; терма; тўлғов