ТИЛГА АНТРОПОЦЕНТРИК ЙЎНАЛИШДА ЁНДАШУВ: ФАТИКА ВА УНИНГ ХУСУСИЯТЛАРИ - Ҳамроева, Н.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Тилшуносликда нутқнинг информацион ва фатик функциялари ажратилади. Фатик функция бу алоқани давом эттириш ёки тўхтатиш зарурияти, яъни қабул қилувчи билан ўрнатилган алоқанинг мавжудлигини белгилайдигпн функция. Ушбу жараённинг асосий вазифаси алоқани сақлашдир. Мақолада нутқ актида тилнинг фатик функцияси, фатика ва фатик нутқий жанрлар ҳақида сўз юритилади.
Keywords: прагмалингвистика; фатик мулоқот; нутқ акти; фатик нутқий жанрлар; контактни ўрнатиш; контактни қўллаб – қувватлаш ва тугатиш