ВОЗДУХОПРОНИЦАЕМОСТЬ ОДЕЖНЫХ ТКАНЕЙ ГЛАВНЫХ ПЕРЕПЛЕТЕНИЙ - Оразбаева, Р.И. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Кийим матоларининг тузилишини баҳолаш мезони сифатида ҳаво ўтказувчанлигини қўллаш мақсадга мувофиқдир. Шу- нинг учун, берилган мато ҳаво ўтказувчанлиги асосида дизайн техникаси таклиф қилинди. Бош ўрилишли квадрат тузилишига эга бўлган матонинг ҳаво ўтказувчанлик коеффитсиенти, матонинг тўлдирилганлик ва майдонининг толали материал билан тўлдирилганлик фоизи, ипларнинг ўртача сони ва зичлиги каби қуйидаги параметрлари аниқланди. Квадрат конструксияли газламанинг конструксия параметрларини газламанинг тўқув, ҳаво ўтказувчанлиги ва сирт зичлигига қараб текширишлар ўтка- зилди. Квадрат тузилишга эга ва ҳаво ўтказувчанлигига эга бўлган матонинг ҳисоботида иплар сонининг кўпайиши аниқланади, бу ўртача иплар сони ва матонинг зичлигини камайтиради.
Keywords: ип; асос; арқоқ; мато; тўқиш; ўрамдаги тўпи; параметрлар; хаво ўтказгичлик мезон; баҳо; усул