ДИПЛОМ СПЕКТАКЛИДА БАДИИЙ ЯХЛИТЛИК УСТИДА ИШЛАШ ЖАРАЁНИ - Алланбаев, Р. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мусиқий драма асари асосида диплом спектаклини туғилишида бастакор махсус шу спектакл учун ёзилган мусиқа асосида сахналаштириш мумкин, аммо драматик спектаклга мусиқа танловчи мутахасис, режиссер бошчилигида спектаклнинг бадиий яхлит ечими асосида мусиқалар сараланиб олиниб ишланиши керак бўлади. Хар икки холда ҳам ўзига хос ижодий изланиш жараёни кетади. Мусиқий спектаклларда ария, дуэт, хор, увертюра ва сахна воқеаларидаги мусиқий ечимлар, бастакор томонидан берилган бўлиб, дирижер ва концертмейстер актер ва оркестр билан уларни тайёрлайди.
Keywords: театр; асар; актёр махорати; диплом спектакли; мусиқа; бастакор; ёриқ; саҳна; дирижёр; оркестр; бадиий раҳбар; нур; либос; декорация; бутафория; реквезит ва мизансаҳна