ИНТЕРНЕТ ВЕЩЕЙ (IOT): ЛИТЕРАТУРНЫЙ ОБЗОР - Сайманов, И.М. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Ахборот технологияларидаги энг обрўли сўзлардан бири бу "Интернет нарсалар" (ИОТ). Келажак ИОТ-га тегишли бўлиб, у ҳақиқий дунё объектларини ақлий виртуал объектларга айлантиради. ИОТ бизнинг дунёмиздаги ҳамма нарсани биргаликда инфратузилма асосида бирлаштиришни истайди, бу нафақат атрофимиздаги нарсалар устидан назорат қилишимиз, балки нарсалар ҳолати тўғрисида ҳам хабардор бўлишимизга имкон беради. Шу нуқтаи назардан, ҳақиқий тадқиқотлар Интернет тадқиқотлари, корпоратив расмий ҳужжатлар, мутахассислар билан профессионал мунозаралар ва онлайн маълумотлар базаларини вақти-вақти билан кўриб чиқиш орқали Интернет нарсаларининг тушунчаларини ўрганади. Бундан ташқари, ушбу тадқиқот мақоласида Интернет нарсаларининг таърифлари, генлари, асосий хусусиятлари ва тахаллусларига эътибор қаратилган. Ушбу мақоланинг асосий вазифаси Интернет нарсалар, архитектура ва тегишли технологиялар ва уларни кундалик ҳаётимизда қўллаш бўйича таълим дастурини тақдим этишдир. Ҳеч бўлмаганда, ушбу қўлёзма Интернет нарсаларининг (Технологик Худо) ушбу соҳасида тадқиқотлар олиб боришни ва билимларни самарали тўплашга ҳисса қўшишни истаган янги кашфиётчилар учун яхши хабардорлик сифатида ишлайди.