SOBIR O’NAR HIKOYALARIDA XARAKTER YARATISH MAHORATI - Sa’dullayeva, M. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Maqolada adabiy talqin o’ziga xosligi, hikoya janrida xarakter mantig’ini shakllantirish taomillari va badiiy mahorat masalasi Sobir O’nar ijodi misolida tahlillanadi. Unda hayotiylik darajasi va badiiy to’qima uyg’unligi, tasvir ruhiyati va ifoda mustaqilligi yaxlitligi, xarakter iroda yo’nalish va estetik ideal munosabati xususida mushohada yuritiladi. Obraz illyuzisiyasi hamda qahramon fe’l-atvori namoyon bo’lish tarzi aslida sharoit taqozosi, jo’g’rofiy makon va zamon uzviy aloqasi, harakatdagi voqelik va ruhiy holat muntazamligiga tayanadi. Hikoyanavis tayyor holatda tasvirlanadigan inson xarakter qirralarini ham individuallashtiradi, ham umumlashtiradi, natija o’laroq tavsif, tafsilot va rivoya jipsligini ta’minlash badiiy mahoratiga payvandlanadi.