ДӘСТАН ДӨРЕТИЎ ДӘСТҮРИ ҲӘМ «ҚЫРЫҚ ҚЫЗ» - Алламбергенов, К. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада қорақалпоқ халқ достони «Қирқ қиз» достонининг пайдо бўлиши, шаклланиши ва ривожланишида индивидуал ижод соҳиби жиров-шоирларнинг достон яратишдаги ижодий анъаналари кенг таҳлил қилиниб, шу асосда «Қириқ қиз» - бошқа халқларда ўхшаши йўқ миллий қорақалпоқ халқ достони, деган хулосага келинади.
Keywords: қаҳрамонлик достон; достон генезиси; «Аёллар подшолиги ҳақида эртак»; «Гулойим» эртаги; анъанавий ва якка муаллифлик ижодиёт; достон яратиш анъаналари; достондаги миллийлик белгилари: миллий тил; миллий худуд; миллий руҳий тузилиш; миллий анъана; миллийликни кўрсатувчи ижтимоий-иқтисодий турмуш тарзи; бошқа қўшни халқлар билан бўлган тарихий-маданий алоқалар; миллийликнинг тавсифланишида миллий жиров-шоирларнинг ижодий ўрни; «Қириқ қиз» - бошқа халқларда ўхшаши йўқ миллий қорақалпоқ халқ достани