МАХМУД ҚОШҒАРИЙНИНГ «ДЕВОНУ ЛУҒАТИТ ТУРК» ЛЕКСИКАСИНИНГ ЎЗБЕК ШЕВАЛАРИ БИЛАН МУШТАРАКЛИГИ - Ибрагимов, Ю.М. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада Махмуд Қошғарийнинг «Девону луғатит турк» асари лексикасининг Жанубий Оролбўйи ўзбек шевалари билан муштараклиги қиёсий-тарихий аспектда ўрганилади. Лексик қатламининг сингармонистик, фонетик, морфологик вариантлари, полисемантик, синонимик, антонимик маъно ўзгачаликлари, сўз маъносининг торайиши, кенгайиши, луғат таркибининг ўзаро муштараклиги, фарқли жиҳатлари аниқ мисоллар билан тавсиф этилади.
Keywords: туркий тиллар; қиёсий; тарихий; лексик; фонетик; морфологик; сингармонистик вариантлар