НАРСАЛАР ИНТЕРНЕТИ IOT ТИЗИМИДА АХБОРОТ ХАВФСИЗЛИГИГА ТАҲДИДЛАР ВА УЛАРНИНГ ТАҲЛИЛИ - Кабулов, А.В.; Ярашов, И.К.; Самандаров, Б.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
IoT технологияси зарур бўлган тадқиқотнинг асосий масалаларини ҳал қилиш калитидир. IoT нинг физик уланган қисмида ва тармоқ доменида ҳал қилиниши керак бўлган турли хил конфигурациялар мавжуд. IoT автоматлаштириш дастурлари реал вақтда махсус талабларга эга, улар барқарор муҳитда юқори даражадаги ишончлилик ва хавфсизликка эга. Бу талаблар хавфсизлик ва юқори хавфсизлик чораларини мустаҳкамлайди. Ушбу мақолада IoT архитектурасининг турли қатламларида, айниқса, экология соҳасида юзага келиши мумкин бўлган экологик маълумотлар учун хавфсизликка таҳдидлари муҳокама қилинади. Таъсирни камайтириш усуллари соҳада сенсорлар, маълумотлар ишлаш иловалар учун физик ечимлари ва ўлчов турли натижасида алоқа инфратузилмаси билан, IoT даги хавфсизлик муҳокама қилинади.
Keywords: IoT (Интернет нарсалари); маълумотларни қайта ишлаш; кибер хавфсизлик; кфт(кибер-физик тизимлар); DoS (хизматни рад етиш); ахборот хавфсизлиги