BIOLOGIK FAOL QO`SHIMCHA MAHSULOTLARNING TURLARI VA ULARNI SPORTDA QO`LLASH TAMOYILLARI - Mamutov, P.J. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Maqolada sportchilarning ovqat ratsionida biologic qo`shimcha mahsulotlari, ovqatlanishni tartibga solish, organizmga oziq-ovqatlar bilan kelib tushadigan oziqaviy moddalar, shuningdek, oziqaviy va energetic moddalar kontseptsiyasiga muvofiq ratsional` oziqlanishniyulga quyishhaqida keng ba yonetilgan. Shuningdek, kasallik paytlarida organizmning ozuqaviy moddalarga bo`lgan fiziologik ehtiyoji, patologik jarayonda metabolik shikastlangan a`zolarni qayta tiklash, biologik foal moddalar samoradorligi va sportchi organizmiga ta`sir ko`rsatishi buyicha tushunchalar berilgan. Maqola mo'tadil mavhum xarakterga ega va shubhasiz kelajakdagi eksperimental tadqiqotlarda birinchi qadamdir.
Keywords: спорт; соғлом турмуш тарзи; жисмоний маданият; фармокология; реабилитология; диетология