ҚУРАМАЛЫ СИСТЕМАДА ӨЗИН ШӨЛКЕМЛЕСТИРИЎШИ ФРАКТАЛЛАР: АДАМ, ТӘБИЯТ, ЖӘМИЙЕТ МЫСАЛЫНДА - Гайыпбаев, Н.Р. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада инсон, табиат ва жамиятдаги мураккаб ҳодисаларни акс эттиришда замонавий фан доирасидаги синергетика методологиясининг фрактал усули ёрдамида унинг моҳияти тушунтирилган. Фанлар аро вужудга келган синергетиканинг ночизиқли, очиқ, ўзин-ўзи ташкил этувчи ҳолатлари анализланган. Синергетик усули ёрдамида ўзин ташкил этувчи тизимларнинг фрактал ҳосиятлари инсон борлиги, жамият ва табият ҳодисалари мисолида кўрсатилган. Асосан фалсафа, тизимли анализ ва методология масалалари билан қизиқувчиларга тавсия этилган.
Keywords: мураккаблик; тизим; мураккаб тизимлар; модда; тартибсизлик; тартиб; фрактал; ўхшашлик; синергетика