ИСТОРИЧЕСКАЯ РЕАЛЬНОСТЬ И СОЧЕТАНИЕ ПАФОСА В ЖАНРЕ ТЕТРАЛОГИЯ - Яхшиева, З. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Мақолада тарихий ҳақиқатни бадиий ҳақиқатга айлантириш учун ёзувчи жуда кўп ижодий изланиш, тўқима, ҳаққоний материалларни синчковлик билан ўрганишни талаб етади. Поэтик ғояни яратувчи ва мувофиқлаштирувчи пафос тушунчаси аниқ бўлади. Дарҳақиқат, кўп йиллик ижодий изланишлар натижасида Муҳаммад Алининг дунёга келган "Буюк Қудрат" тетралогияси бу жараённинг типик намунасидир. Бадиий пафос бадиий услубнинг бир қисмидир. Унда лирик-романтик кайфият акс етади. Ёзувчининг ижодий ғоя ва ғоялари Пафос билан узвий боғлиқ. Бу жиҳат тетралогиянинг мазмуний соҳаси билан боғлиқ эканлиги назарий жиҳатдан исботланган.