ҚАРАҚАЛПАҚ ФОЛЬКЛОРЫНДА ЛАП ЖАНРЫН ҮЙРЕНИЎДИҢ ƏҲМИЙЕТЛИ МƏСЕЛЕЛЕРИ - Бердимуратов, Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Қорақалпоқ оғзаки ижодида лофлар жанр моҳиятидан латифага жуда яқин. Бироқ, уларда кучли муболағаларнинг ишлатилиши ва диалог асосига қурилиши лофларни латифалардан ажратиб туради. Лофлар аксарият профессионал ижрочилар томонидан айтилиб, асосон аскиячи ва қизиқчилар репертуарида кўзга ташланади. Мақолада мана шу алоҳида аҳамият касб этган лофларнинг жанрий хусусиятлари, пайдо бўлиш манбалари, шаклланиш босқичлари, адабий ривожланиш тарихи сўз этилган.
Keywords: адабиёт; фольклор; санъат; импровизация; импровизатор; ижрочилар; қизиқчилар