ҚАРАҚАЛПАҚ ТИЛИНДЕ ҮСТКИ КИЙИМДИ БИЛДИРЕТУҒЫН АТАМАЛАРДЫҢ ЛИНГВИСТИКАЛЫҚ АНАЛИЗИ - Зайрова, Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Ушбу мақолада халқнинг ўтмиши, маданияти, миллий қадриятларимиз, бир қанча тарихий даврларни бошидан кечириб, халқ билан бирга яшаб келаётган, моддий маданиятининг бир тури бўлган кийим-кечакларнинг бир тури бўлган устки кийим атамалари лингвистик жиҳатдан таҳлил қилинди. Бунда устки кийимлари атамаларининг қалин турлари: тўн, пўстин, ичук, чакмон, чопон, пальто, пустин, плащ ва ҳ.к. ҳақида сўз юритилади. Уларнинг номланиши, қўлланилиши, айниқса, унутилиб бораётган эски кийим атамалари ва ўзлаштирилган кийим атамаларининг лексик қатламдаги ўрни очиб берилди.
Keywords: тарихий лексика; лингвистик таҳлил; атама; ўзлаштирма сўз; кийим-кечак лексикаси; ичук; чакмон; чапон; пальто; пустин; плащ