ЖӘМИЙЕТЛИК-СИЯСИЙ ЛЕКСИКАНЫҢ АФФИКСАЦИЯ УСЫЛЫ МЕНЕН ЖАСАЛЫЎЫ - Нажимов, А.Ш. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Қорақалпоқ тилидаги сўз ясовчи аффиксларнинг айримлари ижтимоий-сиёсий тушунча атамаларини ясашда қўлланилади. Аффикслар ёрдамида асосан қуйидаги маънодаги атамалар ясалади: ижтимоий-сиёсий ҳаётга боғлиқ абстракт тушунчалар; шу йўналишга тегишли абстракт маъно билдирувчи тушунчалар; жамият аҳволига ва идеологик муҳитга боғлиқ инсонларни атаб кўрсатадиган тушунчалар. Шу билан бирга, аффиксларнинг қўлланилиш усули ҳар хил. Айрим аффикслар ёрдамида бир қанча терминлар ясалади. От, феъл, сифат сўзларга аффикслар қўшилиши орқали ижтимоий-сиёсий сўзлар ясалади. Ижтимоий-сиёсий лексика ясалишида тилдаги аффиксларнинг барчаси тенг қўлланилмайди. Ҳар бир лексика-семантик гуруҳда кенг қўлланиладиган аффикслари бор. Шу билан бирга, бир лексик-семантик гуруҳда аффикслар унумли бўлса, баъзи, иккинчи бир лексик-семантик гуруҳ учун улар унумсиз бўлиши мумкин.
Keywords: сиёсий лексика; аффиксация; сўз ясалиши; морфология; синтаксис; жамоат; терминология