ЭКОЛОГИЯЛЫҚ КРИЗИСТИҢ КЕСКИНЛЕСИЎИНИҢ ҲӘЗИРГИ БАСҚЫШЫНДА «ТӘБИЯТ-ЖӘМИЙЕТ» СИСТЕМАСЫН ИЗЕРТЛЕЎДИҢ ТИЙКАРҒЫ МЕТОДОЛОГИЯЛЫҚ УСЫЛЛАРЫ - Бердимуратова, А.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Ушбу мақолада жамият ва табиятнинг тизимли алоқаси асосида ҳозирги замон экологик вазиятининг кескинлашуви таҳлил қилинган. Тизимли ёндашув доирасида социотабиий ривожланишга нисбатан фаол-ўзгартувчи, тарихий-материалистик, ижтимоий-экологик методологик йўналишларнинг мазмуни очиб берилган.
Keywords: «табият-жамият» тизими; тизимли ёндашув; экологик вазият; экологик кризис; ноосфералик ривожланиш; фаол-ўзгартувчи ёндашув; тарихий-материалистик ёндашув; ижтимоий-экологик ёндашув; коэволюция; методология