ТЕХНОЛОГИЯ ФОРМИРОВАНИЯ КЛАСТЕРОВ АТОМОВ НИКЕЛЯ В РЕШЁТКЕ КРЕМНИЯ - Сапарниязова, З.М.; Исмайлов, К.А.; Исмайлов, Т.Б.; Алланиязова, Б.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2021)
Ушбу ишда, тобланиш ҳарорати ва совутиш тезлиги ошиши билан кластер зичликнинг ошиши ва ўлчамнинг пасайиши кузатилганлиги аниқланди. Куйдириш ҳарорати T=1100 0С dan 1250 0С гача ўзгарганда, кластер зичлиги деярли 1-1,5 баравар кўпаяди ва уларнинг ўлчами 56 карра камаяди. Қайта тикланадиган параметрларга эга кластерларни олиш учун энг яхши совутиш тезлиги 200 300 0C/s ни ташкил қилади.