ЮҚОРИ МАЛАКАЛИ ФУТБОЛЧИЛАРНИНГ МУСОБАҚА ДАВРИ ЎЙИНЛАРАРО ЦИКЛЛАРИ УЧУН МАШҒУЛОТ ДАСТУРЛАРИНИ ИШЛАБ ЧИҚИШДА ЗАМОНАВИЙ ЁНДАШУВЛАР - Комилов, Ж.; Сарибоев, Ш.; Каримов, Ф. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Ушбу макола юқори малакали футболчиларнинг машғулот ва мусобақа фаолиятлари таҳлили натижалари асосида мусобақа даври ўйинлараро цикли учун машғулот дастурларини ишлаб чиқиш муаммоларига бағишланган. Юқори малакали футболчиларнинг машғулот жараёнини режалаштириш муаммолари бўйича Р.А. Акрамов (2005), М.А.Годик (2007), Ш.Т.Исеев (2017), Р.И.Нуримов (2005), А.И.Талибжанов (2012) каби етук мутахассисларнинг илмий изланишларига таянган ҳолда, мусобақалараро циклларда юқори малакали футболчилар машғулот жараёнини режалаштириш ва бошқаришнинг илмий-услубий муаммолари ёритилган. Спорт назариясидаги кўп йиллик тажрибаларни ўрганиш ҳамда мамлакат терма жамоаси ва чемпионат ўйинлари мобайнида етакчи жамоаларнинг мусобақа фаолиятларини кузатиш натижаларини умумлаштириш асосида юқори ўйинлараро цикллар учун юқори малакали футболчилар машғулот жараёнини режалаштиришнинг услубиёти ва воситалари келтирилган.Миллий терма жамоа ва мамлакат чемпионатида иштирок этаётган етакчи жамоалар футболчиларининг жисмоний тайёргарлиги ва техник-тактик ҳаракатлари самарадорлиги кўрсаткичлари таҳлил қилинган. Футболдаги замонавий қарашлар ва тенденциялар таҳлили асосида ўйинлараро циклларда юқори малакали футболчиларнинг жисмоний сифатларини ривожлантириш ҳамда техник-тактик ҳаракатлари самарадорлигини ошириш йўллари келтирилган. Мусобақа даври ўйинлараро цикли учун машғулот юкламаларини режалаштиришнинг намунавий дастурлари яратилган.
Keywords: юқори малакали футболчи; мусобақа фаолияти; машғулот; жисмоний юклама; микроцикл; техник-тактик ҳаракатлар; жисмоний тайёргарлик; спорт формаси; педагогик назорат