КЕЎИЛ САНДЫҒЫНАН ЗЕР ШАШҚАН ШАЙЫР (Т.Мәтмуратовтың өмири ҳәм дөретиўшилиги) - Алламбергенов, К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада XX аср қорақалпоқ назмининг атоқли вакили Т.Матмуратов ҳаёти, лирик, эпик, асарлари кенг таҳлил этилиб, унинг донишманд лириклиги, инсонпарвар ва ватанпарвар шоир сифатидаги адабий портрети кенг диапазонда очиб берилади. Муаллиф шоир ижодининг ушбу хусусиятларидан келиб чиққан ҳолда унинг инсонларни эзгуликка чорловчи қалб хазинасидан порлоқ нур сочган лирик ва файласуф шоир эканлигини ҳар томонлама ишончли далиллайди.
Keywords: Т.Матмуратов; лирик ва фалсафий шоир; ўгит-насиҳат; дидактик лирика; инсонпарварлик; фалсафий-этик лирика; лирик қаҳрамон; муаллиф образи; пейзаж лирикаси; публицистизм; лиро-эпик поэма; лиро-драматик поэма: «Яхшилик саройи»; «Яхши одам юраги»