КРЕМНИЙ С НАНОКЛАСТЕРАМИ АТОМОВ МАРГАНЦА – НОВЫЙ МАТЕРИАЛ ДЛЯ ТЕНЗОДАТЧИКОВ - Турсынбаев, С.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Таркибида марганец атомлари нанокластерлари бўлган кремнийнинг тензохоссалари оддий яримўтказгичлар, жумладан турли киришма атомлари билан легирланган кремний, тензохоссаларидан фарқ қилиши кўрсатилган. Ҳарорат ва ёритилганликнинг ортиши материал тензосезгирлигининг сезиларли даражада ортишига олиб келиши топилган. Топилган натижалар нанокластер (квант нуқталар) да ҳамда материалда ташкил топган минизоналарда энергетик спектрлар кенгайиши билан тушунтирилади.
Keywords: кремний; марганец; тензохоссалар; нанокластер; босим; ҳарорат; ёритилганлик