ПОНЯТИЕ ПРЯМОЙ И ОБРАТНОЙ ЗАДАЧИ В МАТЕМАТИЧЕСКОЙ ФИЗИКЕ - Меражова, Ш.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Ушбу мақолада математик физика тенгламалари учун тўғри ва тескари масалаларнинг қўйилиши ва ечиш усуллари таҳлил қилинган. Фан дастурида асосан математик физика тенгламаларига қўйилган тўғри масалаларга эътибор қаратилади. Тескари масалалар кенг амалий татбиққа эга, шу сабабли ушбу тушунча билан талабалар “Хусусий ҳосилали дифференциал тенгламалар”, “Математик физика тенгламалари” фанлари таҳсили давомида танишиб борадилар ва илмий тадқиқот ишларига замин яратилади. Мақолада тўғри ва тескари масалалар ҳақида фикр юритилиб, бир қанча тўғри ва тескари масалалар таҳлил қилинган, шунингдек, аралаш типдаги тенглама учун ва свертка типидаги интеграл ҳадли параболик типдаги интегро-дифференциал тенглама учун тескари масалалар қўйилиши таҳлил қилинган.
Keywords: тўғри масала; тескари масала; бошланғич шартлар; чегаравий шартлар; характеристик тенгламалар системаси; умумий ечим; хусусий ечим; параболик типдаги тенглама; интеграл тенглама; интеграл тенглама ядроси