“AVESTO” and KARAKALPAK FOLK DASTAN “SHARIYAR” (The source of education, traditions and heritage, continuity and relationship problems) - Allambergenov, E.K. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада педагогиканинг тарихи ва назариясига бағишланган муаммо очиб берилган. Чунончи, мақолада «Авесто» китоби ва «Шариёр» достонидаги мисоллар таҳлили асосида манавий-маърифий тарбия масалалари талқин қилинган. Жумладан, Шариёр достонини нафақат адабий фольклор мероси сифатида тан олиш, балки уни таълим-тарбия жараёнининг катта ва бетимсал қуроли сифатида фойдаланиш масалалари кўриб чиқилган.
Keywords: «Авесто» ва «Шариёр» достони; манавий-маърифий сифатлар; одоб ва аҳлоқ; ахлоқсизлик; одиллик ва адолатсизлик; инсонийлик ва ноинсонийлик; ёмонлик; ёвузлик; ёмон кўриш; одоб-аҳлоқ ва қаноат; одоб-аҳлоқ ва манманлик; одоб-аҳлоқ ва ота-онага меҳр