“Гўрўғли” туркум ДОСТОНЛАРИДА Аваз образи - Мирзаев, Ж.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Бадиий образ ҳар бир матнда ўзига хос тарзда намоён бўлади. Бизнинг кунимизгача жонли ижро ҳолатида етиб келган достонларнинг турли вариант ва версияларида биргина образ турлича гавдалантирилади. Бунда албатта, бахши тарбия топган эпик анъана билан бир қаторда шу халқгагина мансуб бўлган мифологик тасаввурлар, урф-одат, қадрият ва тушунчалар ўз ифодасини топади. Аваз “Гўрўғли” туркум достонларида Гўрўғлидан кейин турувчи энг асосий қаҳрамонлардан бири ҳисобланади. Биз таҳлилга тортган достондаги ўзбек ва тожик версияларида Аваз образининг ўхшаш жиҳатлари билан бир қаторда фарқли хусусиятлари ҳам кўриниб туради. Биз ўз мақоламизда “Гўрўғли” достонининг ўзбек ва тожик версияларидаги Аваз образини қиёсий тадқиқ этишга ҳаракат қилдик.
Keywords: эпос; миф; мифологема; туркумлик; версия; вариант; образ; бадиий талқин