ЖЫРАЎ-ШАЙЫРЛАР ДӨРЕТИЎШИЛИГИНДЕ СӨЗ-ЖЫР ИМПРОВИЗАЦИЯСЫ - Матимов, К.Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Бу мақолада қорақалпоқ адабиётида қадимий жиров-шаир Соппасли Сыпыра, Асан Қайғи, Доспанбет, Муйтен ва бошқалар ижодида сўз-жир импровизацияси масаласи сўз этилади. Импровизация анъанасининг пайдо бўлиш жараёни, тараққиёт тамойиллари қорақалпоқ халқинг бадиий оғзаги ижодиёти, қадимий жиров-шойирлар меросидан намуна олғани ва бугунги қорақалпақ адабиётида ҳам давом этаётган бадиий оғзаки ижодиётида ҳам илмий асослар билан очиб берилади.
Keywords: импровизация; анъана; халқ оғзаки ижоди; жиров-шайир; Соппасли Сипира; Асан Қайғи; Доспанбет; Муйтен