«ШӘРИЯР» ДӘСТАНЫНДА ҚАҲАРМАНЛАР ОБРАЗЛАРЫНЫҢ ЖАСАЛЫЎ ӨЗГЕШЕЛИКЛЕРИ - Кенесбаева, Ш.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада достон қаҳрамонлари образининг тасвирланиши хусусиятларига тўхталган ҳолда, бу образлар тизими достонларга хос фольклорик хусусиятларга эга бўлиши билан бирга уларда реалистик кўринишлар устун эканлиги далилланган. Умуман, Шарьяр достони шакли, қаҳрамонлар образларининг яратилиши бўйича мифик-эртаклик асар бўлса да, яхшиликнинг ёмонлик устудан, адолатнинг адолатсизлик устудан ғалабаси ҳаётнинг глабал масалаларини ҳар томонлама ишончли, бадиий тасвирлаган асар деган хулосага келинади.
Keywords: достон; достон қаҳрамони; қаҳрамон образининг яратилиши; реалистик ва фольклористик сифатлар; идея ва образ; образлар ҳолати