ОРТА ӘСИРЛЕРДЕГИ ҚАРАҚАЛПАҚ МӘМЛЕКЕТЛИГИН ҚӘЛИПЛЕСТИРИЎДЕ УЛЛЫ БИЙ, УЛЛЫ ӘМИР ЕДИГЕ БАТЫРДЫҢ ТУТҚАН ОРНЫ (Тарийхый-фольклорлық әдебиятлар тийкарында) - Алламбергенов, К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада қорақалпоқ халқининг улуғ ботири, беглар беги ва амир Едигенинг этно-генетик илдизи, асли қорақалпоқ Манғитларининг Оқманғит уруғидан эканлиги, туғилган, яшаган ери ватани – ҳозирги Қорақалпоғистон эканлиги ишончли далилланган. Шу билан бирга, Едигенинг туркий халқларнинг миллий давлатчилиги, мустақиллик учун кураш тарихидаги ўрни буюк эканлиги кўрсатилиб, “Едиге- ўрта асрлардаги Қорақалпоқ давлатчилигининг асосчисидир”, деган ишончли хулосага келинади.
Keywords: XIV асрнинг 40-йиллари; Жанубий Оролбўйи; сувсизлик; Кердер; Оқ ўрда; Едил-Жайиқ