Каламуш аорта силлиқ мускул ҲужайраСИ қисқаришига F-37 ва N-24 алкалоидларининг РЕЛАКСАНТ ТАЪСИРини ЎРГАНИШ - Жўрақулов, Ш.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Каламуш аорта силлиқ мускул ҳужайраси функциональ фаоллигига F-37 ва N-24 алкалоидларининг таъсири ўрганилди. Каламуш аортаси силлиқ мускули қисқаришини баҳолаш фенилэфрин ёрдамида чақирилган қисқариш шароитида механографик қурилма ва FT–03 механотрони (Grass–Telefactor, АҚШ) ёрдамида амалга оширилди. Олинган натижалар таҳлилилига кўра, F-37 (5-100 мкМ) ва N-24 (5-200 мкМ) алкалоидлари дозага боғлиқ каламуш аорта препаратига релаксанли таъсир кўрсатади (IC50=25,7 мкМ ва IC50=46,6 мкМ, n = 7). Шу билан бирга ушбу алкалоидлар фенилэфрин ва кофеин билан чақирилган аорта препаратининг қисқаришини Са2+ сиз муҳитда ҳам самарали сусайтириши аниқланди. Хулоса қилиб айтганда, ушбу F-37 ва N-24 алкалоидлари яққол ифодаланган релаксант таъсирга эга бўлиб, бу таъсир турли хил Ca2+–транспорт тизимлари, жумладан, сарколеммада жойлашган рецепторга боғлиқ Ca2+–каналлари орқали Ca2+ ионларининг кириши, шунингдек, унинг СР дан чиқиши сусайиши билан боғлиқлиги таҳмин қилинди.