ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛЫҚ ДӘСТАНЫ «ШАРИЯР»ДАҒЫ ШАҢАРАҚ ТӘЛИМ-ТӘРБИЯСЫ ҲАҚҚЫНДА ЭТНОПЕДАГОГИКАЛЫҚ КӨЗҚАРАСЛАР - Алламбергенов, Е.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Ёш авлоднинг маънавий ва жисмоний ривожланишида, уларни баркамол ва мустақил фикрлайдиган қилиб тарбиялашда миллий қадриятлар катта роль ўйнайди. Халқ достонлари ёш авлодда яхши инсоний фазийлатларни қарор топтиришда муҳим воситадир. Улардаги ҳар бир сўз, воқеа-ҳодиса, қаҳрамонлар образлари халқ таълим-тарбиясини, унинг этнопедагогик қарашларини акс эттиради. Мақолада қорақалпоқ халқ достони «Шарияр» мисолада ёш авлод таълим-тарбияси масалалари қараб чиқилган.
Keywords: миллий қадрият; этнопедагогика; инсон манфаатлари; инсон эркинлиги; достон ва халқ таълим-тарбияси; «Шарияр» достони; оила тарбияси; ёш ўсмир қизларни турмушга тайёорлаш масаласи