КАРАКАЛПАКСКИЙ НАРОДНЫЙ ЭПОС «ЕДИГЕ»: ТИПОЛОГИЯ ЭТНО-ГЕНЕТИЧЕСКИХ СЮЖЕТНЫХ МОТИВОВ И ЕЁ ИЗУЧЕНИЕ ЗАРУБЕЖНЫМИ УЧЁНЫМИ - Алламбергенов, К.; Алламбергенова, Г.К. (SCIENCE and SOCIETY, 2020)
Мақолада достоншунослик, хусусан, Едигешуносликда ечимини кутиб турган ниҳоятда зарур масалаларнинг бири, достон қаҳрамони Едигенинг авлод-аждоди, этник келиб чиқиши, қайси қавм, этнос, халқ, миллатга тегишли эканлиги ҳақидаги масала тарихий-фольклорик материалларни солиштириб таҳлил этиш орқали кенг фикр билдирган ва унинг қорақалпоқ халқининг манғит уруғининг Оқманғит бўлакчасидан эканлиги ҳақидаги илгоридан илимда мавжуд бўлған фикрлар атрофлича далиланган.
Keywords: этник мотивлар; Едигенинг дунёга келиши; аждодлари; Едигенинг туғилган жойи; ватани; этник келиб чиқиши; афсона; тарих ва достон; тарихий-фольклористик типология