SOCIOCULTURAL ASPECTS OF ETHNOGRAPHIC WORDS IN LITERARY-ARTISTIC TRANSLATION (on the materials of translation of the works of the poet-classic Ajiniyaz) - Rzaeva, R.K. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада XIX аср қорақалпоқ мумтоз адабиёти атоқли вакили Ажиниёз асарлари таржималарида халқ маданиятини акс эттирувчи этнографизмларни ўрганишга бағишланган. Этнографлар қорақалпоқ тили лексик таркибида алоҳида қатламни ташкил этади, уларни ўрганиш, айниқса, уларни инглиз тилига таржима этиш долзарб масалалардан биридир. Тадқиқот объекти сифатида инсонлар кийим-кечаклари, хотин-қизлар безаклари номлари билан боғлиқ қорақалпоқ халқи анъаналари ва урф-одатларни билдирувчи этнографизмлар танланди.
Keywords: бадиий таржима; луғат таркиби; сўз структураси; этнографик лексика; лисоний таҳлил; анъана ва урф-одатлар; тил ва маданият; лисоний маданиятшунослик; социолингвистик аспект; миллий хусусиятлар