«САЯТХАН-ҲАМРА» ДӘСТАНЫНДАҒЫ КУЛЬМИНАЦИЯЛЫҚ ШЕШИМЛЕР - Максетова, Ф.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Ушбу мақолада «Саятхан-Хамра» дастонини ўрганиш натижасида миллий ижод, урф-одатлар ва анъаналарнинг миллий хусусиятларини баҳалош имконияти мавжудлиги, «Саятхан-Хамра» дастонидаги воқеаларнинг ечимини таъминлайдиган сюжетлар, эпизодлар, мотивлар асарнинг якуний характерге эга эканлигини очиб беради. Қорақалпоқ жировлари сюжет танлаш масаласида ўзларининг анъанавий мотивларидан фойдаланган ҳолда иш олиб борган. Мақолада достон воқеаларининг ривожланишини таъминловчи омиллар тўла бир композицион йўналишга эгалиги, асосан, қорақалпоқ версиясининг ўзига хос намуналарини келтириб чиқариши таҳлил қилинади.
Keywords: достон; миллий ижод; миллий хусусиятлар; сюжет; эпизод; мотив; композиция