К.КАРИМОВТЫҢ «АҒАБИЙ» РОМАНЫНДА РЕҢЛЕРДИ БИЛДИРИЎШИ СӨЗЛЕР ҚАТНАСЫНДА ЖАСАЛҒАН ТАРИЙХЫЙ ЖӘМИЙЕТЛИК-СИЯСИЙ ЛЕКСИКА - Зайрова, Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Ушбу мақолада ёзувчи К.Каримовнинг «Ағабий» тарихий романида ишлатилган, ранг-тусларни билдирувчи сўзларнинг муносабати асосида ясалган ижтимоий-сиёсий лексика баён қилинади. Тарихий асарда ҳозирги тилимиз туқтаи назаридан қараганда эскирган, тарихий сўзлар жуда кўпчиликни ташкил қилади, айниқса ранг-тусларнинг иштирокида ясалган ижтимоий-сиёсий лексика ранг белгисидан ташқари қўшимча маъноларда ишлатилгани ва мақолада давлатни, элни, халқни бошқариш ишларига боғлиқ бирқанча ижтимоий-сиёсий лексиканинг маънолари очиб берилган.
Keywords: сифат; ранг; лексема; семема; лингвистика; ижтимоий-сиёсий лексика; ҳарбий лексика