ПАРСЫША СӨЗЛЕРДЕН ЖАСАЛҒАН АДАМ АТЛАРЫ - Даниярова, З.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада қорақалпоқ тили форс, кейинчалик араб тилининг интенсив равишда таьсир этиши сабабидан ўзига кўпгина форсча, арабча ва улар орқали бошқа тиллардан ҳам сўзлар қабул килганлиги ҳақида сўз боради. Шунинг учун фольклор асарлари тилидаги форсча киши исмлари тадқиқод обьекти етиб танланди. Қоракалпоқ халқ оғзаки ижодиёти тили халқимизнинг донолигини, акс эттирувчи бебаҳо мерос ҳисобланади. Бизга аёнки, қорақалпоқ фольклори лексик қатламида араб тили билан бирга форс тилининг сўзлари кўплаб учрайди. Антропонимлар халқ маданиятининг тилда кўринишини ва миллийлигини аниқлаш билан шуғулланади. Исмларнинг халқ тарихи, маданияти, турмуш тарзи, психологияси ҳақида дарак берувчи манба эканлиги мисоллар асосида кўрсатиб берилган.
Keywords: фольклор; тил; туркий тиллар; антропоним; форсча исмлар; арабча исмлар; маданий мерос