XVIII-XX АСРЛАРДА ҚОРАҚАЛПОҚЛАРДА МЕТАЛЛСОЗЛИК ҲУНАРМАНДЧИЛИГИ - Турганов, Б.Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада қорақалпоқ халқининг XVIII-XIX асрлардаги метални қайта ишлаш ҳунармандчилиги тарихи ёритилган. Ўша даврда ҳар бир қорақалпоқ овулида бир-икки нафар темирчи уста бўлган. XIX асрдан Қўнғирот, Чимбой, Хўжайли каби шаҳарларда темирчи, чўянчи ҳунармандлари катта ҳажмда ишлар олиб борган. Темирчи усталар учун хом ашё Россия ва Бухоро амирлигидан олиб келинган. Қорақалпоқ темирчилари деҳқончилик қуроллари, хўжалик буюмлари, от-улов анжомларини тайёрлаганлар.
Keywords: ҳунармандчилик; темирчи; темирчилик; чўян қуйиш устаханаси; уста; овул; шаҳар; Чимбой; Кўнғирот; Хўжайли; чўянчи овул; меҳнат қуроллари; хўжалик буюмлари; хом ашё; саксовул; писта кўмир; пул-товар муносабатлари