КОЛОВРАТКИ СЕМЕЙСТВА EUCHLANIDAE EHRENBERG, 1838 ФАУНЫ УЗБЕКИСТАНА - Сапаров, А.Д.; Мирабдуллаев, И.М. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Ўзбекистон сув иншоатларида планктонларнинг 4 авлодига кирувчи 10 тури мавжуд: Eudactilota (1 тур),Tripleuchlanis (1 тур), Dipleuchlanis(1 тур), Euchlanis (7 тур). Планктонли ёки планкто-бентосли чучук сувда бўладиган шакллари. Оила ва авлод ташхиси келтирилган турларнинг морфологиясига тавсиф, экология ҳамда тарқатиш бўйича маълумотлар, Ўзбекистон гидрофаунаси Euchlanidae туркумларини аниқлаш учун жадвал. Eudactilota авлодида оёқбармоқлари тана узунлигидан зиёдроқ, оёқ бўғимлари яхши бўлинган, ташқи қобиғи қаттиқ бўлмайди. Dipleuchlanis, Euchlanis, Tripleuchlanis авлодларида – оёқ бармоқлари тана узунлигининг ярмидан камроқ, оёқ бўғимлари аниқ бўлинмаган, ташқи қобиғи ригидли. Tripleuchlanis авлодида - орқа ва қорин бўшлиғи деярли бир хил ҳажмда, улар тана бўйлаб чуқур ўйиқлар билан туташган бўлади. Dipleuchlanis авлодида – орқа пластинкаси қорин бўшлиғидан кичикроқ, оёқлари доим теран бўлади. Euchlanis авлодида – орқа пластинкаси қорин бўшлиғидан каттароқ, чуқурлари баъзи ҳолларда аниқ билинмайди ёки умуман мавжуд бўлмайди. Ташқи қобиқнинг орқа пластинкасининг ортқи чеккаси Y ёки U шаклда ўйилган. Euchlanisoropha - оёқ бармоқлари нисбатан калтароқ, ўртаси шишган. E.incisa турида орқа пластинкаси баланд, тана бўйлаб кильга бириккан. E.dilatata турида эса орқа пластинкаси кильсиз бўлади. Ташқи қобиқдан орқа пластинкасининг орқа чеккасидоирасимон ёки ўртмаган чуқурга эга бурчак шаклида текис бўлади. E.triquetra турида орқа пластинкаси тана бўйлаб жойлашган баланд киль билан; ташқи қобиқнингорқа пластинкасининг ортқи чеккаси бурчак шаклида текис бўлиб келади. E.lyra– ён томонда тана бўйлаб жойлашган чуқурчалар бор, E.deflexa – ён томонда тана бўйлаб жойлашган чуқурчалар йўқ, оёқ бормоқлари йўғон, баъзи ҳолларда шишли болади. E.Pyriformis – ён томонда тана бўйлаб жойлашган чуқурчалар йўқ, оёқ бормоқлари озғин, деярли параллель жойлашган бўлади.