ҚАРАҚАЛПАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ МӘДЕНИЙ ӨСИМЛИКЛЕРИНИҢ ЖАБАЙЫ ТУҚЫМЛАСЛАРЫНЫҢ ТҮРЛИК ҚУРАМЫН ҮЙРЕНИЎ - Ажиев, А.Б.; Альменова, Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2019)
Мақолада Қарақалпоғистон Республикаси флорасидаги маданий экинларнинг ёввойи аждодларининг таркиби ва даражаси таҳлил этилган. Адабиётлардаги маълумотларни қайта ишлаш ва дала изланишлари натижасида Қорақалпоғистон флорасида маданий ўсимликларнинг ёввойи аждодларининг 116 туркуми ва 38 оиласи 171 тури аниқланди. Турларнинг кўп тарқалиши қўйи Амударьё дельтасида аниқланди. У ерда Chenopodiaceae, Fabaceae ва Poaceae оиласи вакиллари жуда кўп тарқалган. Ем - ҳашак, озуқа ва доривор ахамиятга эга ўсимликлар хом ашё сифатида катта аҳамиятга эга.
Keywords: маданий ўсимликларнинг ёввойи аждодлари (МЎЁА); Қорақалпоғистон; хўжалик хосияти